MUZEUL LITERATURII ROMANEÎntâlnirile APLER

Luni, 12 martie 2007, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, s-a desfăşurat Adunarea Generală a Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi editurilor din România (APLER), prilej cu care s-au discutat şi aprobat activitatea asociaţiei pe anul 2006, raportul Comisiei de cenzori, planul de venituri şi cheltuieli pe anul 2007, precum şi alte probleme actuale ale industriei cărţii din România.  
În anul 2006, APLER – ca şi celelalte asociaţii profesionale – s-a confruntat cu serioase probleme generate de modificarea Legii 186/ 2003. aceste modificări la Legea privind promovarea culturii scrise au generat haos în rândul editorilor de carte şi de reviste culturale, prin înfiinţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, care a preluat şi atribuţiile pe care le avea comisia din cadrul MCC privind subvenţionarea cărţilor şi revistelor. AFCN, în baza unor criterii şi grile care uneori nu aveau nici o legătură cu activitatea editorială, a adus mari deservicii editorilor de carte şi reviste. Sesizând acest aspect şi din dorinţa de a clarifica relaţiile dintre AFCN, MCC şi editori, în cadrul Galelor APLER, desfăşurate la Câmpina, între 2-4 noiembrie 2006, a fost iniţiată o dezbatere la care au fost invitaţi să participe conducerea AFCN şi factori decizionali din MCC. Întrucât aceştia au evitat întâlnirea de la Câmpina cu directorii de edituri şi reviste, APLER a luat iniţiativa constituirii unui grup de lucru format din membrii săi şi reprezentanţi ai celorlalte asociaţii care – împreună cu AFCN – să găsească soluţii de modificare a criteriilor şi grilelor de evaluare. Rezultatele se vor vedea după ce le va aproba Ministerul Culturii şi Cultelor.
Adunarea generală a fost informată despre şedinţa Comitetului de coordonare al APLER din 23 februarie 2007, la care  s-au aprobat regulamentul şi grila de evaluare pentru sprijinirea finanţării unor manifestări culturale de către APLER, în baza cărora se acordă sprijin financiar în anul 2007, unui număr de 14 edituri şi reviste literare pentru manifestări, în valoare totală de 35.500 lei.
În 2006 a fost înfiinţată Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR)., în componenţa căreia intră Uniunea Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural, Societatea Editorilor din România, APLER şi Patronatul Distribuitorilor de Carte „Agora“. În cursul anului trecut, Federaţia a fost înregistrată legal, obţinând personalitate juridică, şi a demarat unele proiecte, printre care cel mai important este acela al acreditării ocupaţiilor specifice industriei cărţii de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA).        
Pe parcursul anului 2006, membrii APLER au fost informaţi prin 15 infoApler despre întâlnirile APLER cu Ministerul Culturii şi Cultelor la diferite niveluri. Mulţi membri ai asociaţiei au semnat Apelul pentru salvarea culturii române vii, iniţiat de Revista „Contemporanul”, care a avut un ecou remarcabil în lumea culturală, mai puţin – sau chiar deloc – la Ministerul Culturii şi Cultelor şi la celelalte instituţii cărora le-a fost adresat.
APLER doreşte o relaţie firească între membrii săi. APLER are menirea de a reuni colegi şi prieteni şi împreună să găsească soluţiile cele mai bune pentru a-şi apăra interesele. APLER nu este şi nu va constitui niciodată un câmp de bătălie pentru nici unul dintre membrii săi şi – cu atât mai mult – nu va accepta nici un fel de manifestare care să aducă prejudiciu imaginii sale în ansamblu.
APLER

2007-04-15T16:00:00+03:00