ION FOCSALiviu Ciulei

(urmare din numărul trecut)

Liviu Ciulei devenise cel mai important om de teatru din România. După dispariţia doamnei Bulandra el a fost numit directorul teatrului. „Cu talent şi pasiune, cu respect şi preţuire, fără ifose de prost gust începe perioada consolidării şi afirmării unui mod de-a face teatru, care, cu timpul, a devenit unul dintre modelele existenţei teatrului de repertoriu în România.”
Apelează la texte valoroase şi reuşeşte să-şi atragă colaboratori pe măsură. Pe lângă regizorii permanenţi Lucian Pintilie şi Valeriu Mosescu vor fi invitaţi Radu Penciulescu, David Esvig, Crin Teodorescu, Petre Sava Băleanu, Emil Mandric şi alţii. Colectivul simte marea lui personalitate şi-l urmează în toate acţiunile lui artistice, echilibrează distribuţiile, îl preocupă soarta fiecărui actor punându-l în valoare.
Nu uită ce-a însemnat doamna Bulandra la formarea acestui teatru şi găseşte momentul potrivit să propună drept omagiu ca teatrul să-i poarte numele. Forurile au fost de acord şi astfel, din 1963, Teatrul Municipal se transformă în Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”.
Cu toate biruinţele obţinute de teatru, sub directoratul lui Liviu Ciulei a venit o zi când un mare succes, „Revizorul”, regizat de Lucian Pintilie, a avut efectul zborului spre lună, dar Ciulei n-a ajuns pe lună, ci în lumea nouă, America. La insistenţele ambasadei URSS au fost demişi Liviu Ciulei, ca director, şi Toma Caragiu în calitate de secretar al organizaţiei PCR. Pentru Ciulei a fost o binefacere, a plecat în străinătate unde era la fel de cunoscut datorită turneelor efectuate cu Teatrul „Bulandra” şi multe alte colaborări individuale încât se impusese ca regizor. Avem această confirmare şi din partea cronicarului de la New York, Mel Gusov, care scria: „Micului panteon de mari regizori contemporani trebuie să-i mai adăugăm numele lui Liviu Ciulei. Împreună cu Peter Brook şi Jerzy Grotowki, acest regizor român este un adevărat inovator în domeniul teatrului”.

2009-12-10T16:00:00+02:00