Statui şi busturi în municipiul Piteşti

De‑a lungul timpului, în municipiul Piteşti au fost dezvelite câteva statui şi busturi care cinstesc memoria unor oameni de seamă ai României. Astfel, la intrarea în Muzeul Judeţean Argeş, lângă coloana din stânga, se află o statuie din lemn de stejar, de culoare arămie, înaltă de circa 2 m şi fixată pe un soclu tot din lemn1. Este statuia lui Burebista, realizată în 1980 de către sculptorul Radu Aftemie, cu ocazia sărbătoririi a 2.050 de ani de la făurirea primului stat dac centralizat şi independent2.
Regele dac poartă în mâna dreaptă, sub forma unui sceptru, steagul dacic, mâna stângă face corp cu soclul pe care sunt sculptate mai multe figuri de daci. Chipul marelui rege este prelung, cu privirea pierdută în depărtare şi fruntea înaltă, păr bogat şi retezat sub ceafă3.
Statuia lui Burebista este ca un prolog la secţia de istorie, expoziţie de bază a muzeului, ce prezintă obiecte şi documente din toate perioadele istoriei.
Amplasată în centrul municipiului, statuia lui Mircea cel Bătrân este o sculptură monumentală în bronz, realizată de Grigore Minea şi Aurelian Bolea4.
Statuia este cel mai mare monument înălţat în Piteşti şi s‑a ridicat din iniţiativă locală, în principal prin grija edililor din localitate, fiind dezvelită în ziua de 20 mai 1998, cu prilejul sărbătoririi primei atestări docu­mentare a oraşului. Monumentul este impunător, ilustrul voievod al Ţării Româneşti fiind înfăţişat de creatorul operei de artă în picioare, îmbrăcat în ţinută de epocă, având coroana voievodală pe cap şi mâna încleştată pe un paloş de dimensiuni impresionante5.
Pe soclul pe care a fost aşezată statuia se află înscris următorul text explicativ: „Mircea cel Bătrân, Domn al Ţării Româneşti. (1386‑1418)”.
În Parcul Primăriei s‑a ridicat în anul 1969 statuia revoluţionarului şi cărturarului Nicolae Bălcescu, operă a sculptorului Constantin Baraschi6. Redat într‑o atitudine demnă, chipul marelui gânditor, revoluţionar şi patriot degajă seninătate.
Statuia, executată în bronz, înaltă de 4,50 m, este aşezată pe un soclu de granit roşu, înalt de 3,95 m, placat cu marmură, de plan dreptunghiular7. O mantie largă, în falduri bogate, îi acoperă trupul, iar pe faţa principală a soclului stă scris cu litere aurite „Nicolae Bălcescu. 1819‑1852”8.
Impresionanta statuie a lui Nicolae Bălcescu a fost dezvelită la 5 iulie 1969, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea marelui cărturar care a avut un aport extraordinar în cadrul Revoluţiei Române de la 1848‑1849. Prin această statuie, piteştenii au cinstit memoria uneia dintre cele mai importante figuri româneşti de‑a lungul istoriei.
În municipiul Piteşti se află şi un bust al lui Nicolae Bălcescu montat în curtea clădirii Colegiului „I.C. Brătianu”, care în anii ’60 primeşte numele de Liceul „Nicolae Bălcescu”, denumire pe care o va purta până în anii '90.
Executat din piatră masivă, cu o înălţime de 1,55 m, bustul este o creaţie a sculptoriţei Ilica Veturia9.
Tot la Colegiul „I. C. Brătianu”, în curte, se află şi bustul istoricului şi publicistului piteştean G. Ionescu‑Gion (1857‑1904), autorul cunoscutei lucrări „Istoria Bucureştilor”, membru corespondent al Academiei Române, una dintre personalităţile de seamă pe care municipiul Piteşti le‑a dat culturii româneşti10.

2011-05-06T16:00:00+03:00