ELLWOOD„Sacrul şi profanul e cartea pe care o recomand să fie citită întâi “

Interviul din această pagină face parte din volumul în pregătire Afinităţi elective, alături de el aflându-se convorbiri şi cu doctoranzi ai celebrului român, colaboratori de-ai săi, coautori, cercetători ai operei eliadeşti, oameni de ştiinţă care-i continuă opera sau sunt influenţaţi de ea. Cartea va reprezenta o contribuţie esenţială la cunoaşterea profundă a personalităţii complexe a lui Mircea Eliade, contribuţie făcută din perspectiva posterităţii românului, şi este îngrijită de Gabriel Stănescu.

Robert Ellwood este profesor emerit şi autor al volumelor Istoria şi viitorul credinţei, Deşteptarea spirituală a anilor şaizeci, Piaţa spirituală a anilor cincizeci şi Politica mitului. În cel din urmă volum, R. Ellwood plasează opera lui Mircea Eliade în contextual ei istoric, delimitând aspecte esenţiale ale gândirii sale, care au fost atinse de demonul politic. Capitolul referitor la Eliade se intitulează Mircea Eliade şi nostalgia pentru sacru şi dezbate problema Naţionalismului mesianic, pentru ca apoi autorul să arate că în perioada exilului Eliade a luptat împotriva „terorii istoriei” urmând calea „contemplaţiei” care, faţă de cea a „acţiunii” urmată în tinereţe, mai păstrează nostalgii exprimate teoretic sub tematica camuflării sacrului.
Profesorul Carl Olson, care a făcut şi el pertinente observaţii în unele din articolele sale  la adresa nostalgiei în opera lui Eliade, consideră cartea profesorului Ellwood ca fiind o carte curajoasă întrucât el  „discută gândirea unor personalităţi care în cariera lor nu au fost corecte din punct de vedere politic” şi consideră că e o carte care „ne ajută să înţelegem cum poate cineva să fie atras de fascism şi cum poate fi acesta interpretat ca o revoluţie spirituală”.

2008-07-23T16:00:00+03:00