Alexandru JURCAN –
Plouă peste crimele oraşului

Un scriitor cu pana ageră şi în mai multe culori, poate prea multe… scrie poezie, proză, cronică de film, cronică dramatică, cronică literară, eseuri pe variate teme, însemnări de călătorie, face traduceri – şi toate astea poartă marca indelebilă a autorului: Alexandru Jurcan.
Întâlnindu-i mai întâi semnătura cu ani în urmă sub o proză scurtă publicată în revista de cultură „Tribuna” din Cluj, m-a izbit autenticitatea şi pregnanţa acelei scrieri. Şi mai presus de toate, noutatea ei. Mai apoi aveau să ajungă până la noi şi câteva din cărţile Domniei Sale.
Alexandru Jurcan se plimbă dezinvolt prin genuri, specii şi forme literare. În majoritatea scrierilor lui, în planul de suprafaţă şi în cel de profunzime, în subtext, ghiceşti opţiuni, decizii, o poetică. Ce reprezintă volumul „Chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars”, Cluj-Napoca, 2004, dacă nu un poem în proză de amplă respiraţie?… Dar „Cocoşul şi cocoaşa”, Cluj-Napoca, 2006? Subintitulat „microroman comic”, acest opuscul s-a bucurat de dublul succes al unui best-seller şi al unui spectacol de varietăţi; s-a citit din el în public, s-a aplaudat şi cititorii au cerut o a doua ediţie a cărţii. Cât priveşte „Stăpânul şi Silberta”, Cluj-Napoca, 2007, e un larg poem de dragoste modulat în tonuri grave de „Cântare a cântărilor”, cu o tramă erotică toarsă într-un spaţiu oriental.
 
În volumul „Plouă peste crimele oraşului”, Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2008, cuprinzând un număr însemnat din mai noile proze ale lui Alexandru Jurcan, dar şi câteva din prima sa carte, faci cunoştinţă cu o lume zugrăvită cel mai adesea fără menajamente, în culori tari, pe alocuri chiar în manieră horror şi cu personaje dintr-o onomastică unică în felul ei (de fapt nume simbolice ori hipocoristice create de autor).
Prozele lui Alexandru Jurcan se disting prin directeţea prezentării şi o tonalitate adecvată izvorând din cotidianul familiar, prin trecerea firească, fără sincope şi salturi necreditabile, din concret în imaginar, din real în fantastic; acestea şi altele sunt semnele unui „creative writing” foarte personalizat.

2009-09-12T16:00:00+03:00