VIRGIL DIACONUŞcoala nevăzută

Cartea întâlnirilor cu filozoful Constantin Noica nu a fost scrisă. Nu a fost scrisă legat, pentru că fragmentar ea se adună cel puţin din cărţile deja scrise: Jurnalul de la Păltiniş, a lui Gabriel Liiceanu, şi Jarul din zăpada sclipitoare. Revederi cu Noica, semnată de Gabriel Petric (Editura LIMES, Cluj-Napoca, 2009).
Recenta carte a revederilor cu Noica redă întâlnirile lui Gabriel Petric cu filozoful Noica, la Păltiniş, locul unde acesta din urmă se retrăsese în ultimii ani pentru a-şi finaliza proiectele spirituale. Cartea mai adună corespondenţa dintre Gabriel Petric, Noica, Marius Iosif, Dorin Ştefănescu, Mihai Carataş, Virgil Diaconu, un drept la replică al lui Noica – Despre infinitul românesc şi un atentator la frumuseţea lui pe nume Ioan Grigorescu, un dialog cu Constantin Noica, consemnat de Mihai Carataş, un articol şi o poezie semnate Marius Iosif, publicate în Vatra (nr. 1/1990), o poezie de Augustin Pop şi, în final, două interesante şi provocatoare microeseuri, unul dintre ele semnat de Marius Iosif – Călătoria sintactică –, iar celălalt de Gabriel Petric – Realitatea închipuirii, ambele publicate în anii întâlnirilor despre care vorbim.
Ce este această carte? Ea este semnul căutărilor spirituale ale câtorva tineri şi al întâlnirii lor cu gândirea lui Noica, un filozof care avea, la rândul lui, experienţa unor întâlniri şi mai înalte – Platon, Aristotel, Kant, Hegel, cel puţin.

2009-11-06T16:00:00+02:00