Bookblog

Încet-încet totul se mutǎ pe Internet: cumpǎrǎturile, plata facturilor şi – din pǎcate – de asemenea latura socialǎ a omului. M-a uimit recent ştirea cǎ 11% din populaţia Globului are mǎcar un cont pe Facebook. Reţin în acest context un fragment de ştire despre o oarecare persoanǎ care apǎrea la ştiri într-un context mai puţin fericit şi despre care se spunea la un moment dat: „A fost un tip sociabil, avea peste 500 de prieteni pe Facebook”. Sper doar cǎ în 30-40 de ani nu vom ajunge ca în una din cǎrţile lui Isaac Asimov, sǎ ne întâlnim doar virtual prin intermediul hologramelor.
Dar sǎ nu divagǎm şi sǎ nu vedem doar pǎrţile rele ale acestei globalizǎri virtuale. Sǎ încercǎm sǎ vedem latura utilǎ a Internetului, şi anume aceea de informare. Aş dori ca, aşa cum am obişnuit pânǎ acum, sǎ continui şi luna aceasta incursiunea în lumea interesantǎ a blogurilor care se ocupǎ de carte. Lǎsând deoparte blogurile personale ale anumitor scriitori, care sunt axate pe promovarea cǎrţilor proprii, sau blogurile/siturile editurilor, care promoveazǎ – aşa cum este şi firesc – propriile apariţii, existǎ un gen de blog foarte util – l-aş numi generalist – care încearcǎ sǎ se ocupe cu recenzia unei game mai largi de cǎrţi. Personal mi se pare un instrument foarte util în ziua de astǎzi, în care ritmul vieţii este din ce în ce mai alert, iar lipsa timpului liber începe sǎ se cronicizeze tot  mai acut.
În acest context ţin neapǎrat sǎ amintesc un blog care mie personal mi-a plǎcut foarte mult şi care se încadreazǎ în aceastǎ categorie de „catalog de cǎrţi”, dar nu numai. Adresa este http://www.bookblog.ro/.   Pe lângǎ secţiunea de noutǎţi, frumos structuratǎ pe categorii, blogul conţine şi o rubricǎ de recomandari, dar şi unele de recenzii, ştiri si interviuri. Proiectul bookblog a început în anul 2006 şi este promovat de o echipǎ tânǎrǎ formatǎ din şapte membri care reuşesc sǎ-l ţinǎ actualizat şi sǎ posteze articole în fiecare zi, lucru remarcabil.
Existǎ acolo şi o secţiune de Proiecte, printre care şi o întâlnire lunarǎ între doritori, cu scopul de a schimba cǎrţi şi idei. N-am sǎ rǎpesc cititorului din plǎcerea de a rǎsfoi acest blog şi am sǎ-l invit sǎ intre pe situl lor şi sǎ se convingǎ singur de cele prezentate aici. Un blog plǎcut ochiului, cu o structurǎ logicǎ şi uşor de parcurs. Lecturǎ plǎcutǎ.

Porcuşorul Radioactiv http://porcusorulradioactiv.blogspot.com/

2012-02-21T16:00:00+02:00