FLORENTIN POPESCUO scriitoare care confirmă: Valeria Manta Tăicuţu     

Mai deunăzi, împlinind eu o vârstă, cum se zice rotundă (de parcă celelalte ar fi dreptunghiulare, triunghiulare sau mai ştiu eu în ce formă) o colegă între-ale scrisului mi-a luat un interviu şi printre altele m-a întrebat dacă în urma multelor concursuri literare din al căror juriu am făcut parte am fost curios să urmăresc destinul unor laureaţi de acolo. Fireşte că sunt curios să văd ce se mai întâmplă cu autorii premiaţi de juriile cu pricina, dacă unii reuşesc să-şi construiască o carieră de poeţi, de prozatori sau critici sau, din păcate, se pierd în anonimat.
Şi primul nume de laureat care mi-a venit în minte în acel moment a fost cel al doamnei Valeria Manta Tăicuţu, scriitoare din Râmnicu Sărat pe care juriul (alcătuit din C. Stănescu, Teodor Vârgolici, Liviu Ioan Stoiciu, Horia Gârbea, C. Carbărău şi subsemnatul) a premiat-o în urmă cu câţiva ani la Bolintin Vale, unde apare revista Sud şi fiinţează Fundaţia „Dimitrie Bolintineanu”.
Doamna Valeria Manta Tăicuţu, care scrie poezie, proză şi critică literară şi, în plus, este şi fondatoarea şi directoarea unei reviste din ce în ce mai bine primită de către confraţi – Spaţii culturale, care apare în oraşul în care domnia sa, în viaţa de zi cu zi, este şi profesoară de Limba şi Literatura Română la un liceu.
Într-o vreme în care mai multor mânuitori ai condeiului le place să facă mult zgomot în juriul lor, forţează uşile redacţiilor, publică tot felul de compoziţii cu pretenţii de opere literare, adesea organizându-se şi în adevărate echipe (ca să nu le zic găşti) în care se laudă unii pe alţii, d-na Valeria Manta Tăicuţu, departe (şi la propriu şi la figurat) de conclavurile amintite, şi-a luat munca literară în serios, publicând cărţi de poezie şi de proză, reuşind, pe de altă parte, să imprime o personalitate distinctă revistei pe care o conduce. O publicaţie care, fără a urmări competitivitatea cu altele, reînvie o bogată şi mai veche tradiţie a publicisticii acestui oraş în care odinioară, în perioada interbelică, existau o emulaţie artistică, un climat şi o viaţă culturală demne de invidiat de către alte localităţi similare din ţară.

2011-01-11T16:00:00+02:00